Colonel (r) prof. Gabriel Dulea (1950-2018)

Scriitorul şi publicistul militar GABRIEL DULEA s-a născut la 28 iunie 1950, într-o familie de intelectuali, în oraşul Bechet, judeţul Dolj.

A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza în anul 1969, urmând apoi cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, arma chimie, promoţia 1972. La absolvirea şcolii militare, a fost repartizat în garnizoana Lugoj, oraş cu vechi şi frumoase tradiţii culturale, unde s-a afirmat pe plan artistic şi a debutat ca publicist. Tot acolo, a cunoscut-o pe Tali (Natalia), cea care i-a fost soție timp de mai bine de 43 de ani. În 1978, împreună cu soția și unicul lor copil, Vlad, a luat drumul Capitalei, pentru a urma cursurile Academiei Militare şi apoi ale Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1987).

În armată, a ocupat importante funcţii de răspundere, timp de cincisprezece ani fiind redactor principal la Editura Militară. Cariera militară i-a fost întreruptă în anul 1995, când a suferit prima oară un infarct miocardic, fiind nevoit să treacă în rezervă cu gradul de locotenent-colonel.

Pasiunea pentru psihologie i-a insuflat-o, încă de pe băncile facultăţii, eminentul său profesor PAUL POPESCU-NEVEANU, iar cea pentru scris, academicianul CONSTANTIN RĂDULESCU-MOTRU, care-i îndemna pe cei tineri să scrie, considerând scrisul ca pe o purificare spirituală şi intelectuală.  În 2005 a devenit membru al Societății Scriitorilor Militari din România. Pe parcursul carierei sale scriitoriceşti, a scris şi publicat numeroase articole, studii de specialitate, cărţi cu o largă tematică, apreciate la vremea respectivă de publicul cititor căruia îi erau adresate, cele mai importante dintre ele fiind specificate în continuare:

 • Izvoare de lumină – proză scurtă (în colaborare), Editura Militară, Bucureşti, 1987.
 • Normă şi normativitate în acţiunea militară, în: Raţionalizare şi eficienţă în acţiunea militară – Logică şi praxiologie, Editura Militară, Bucureşti, 1987.
 • Sociodinamica grupului militar – O abordare polifuncţională, Editura Militară, Bucureşti, 1991.
 • Metodica pregătirii psihice pentru luptă a militarilor, în: Agresiune şi apărare psihologică, Editura Academiei de Înalte Studii Militare, Bucureşti, 1995.
 • Fundamente psihologice ale luptei armate (lucrare apărută sub egida Statului Major al Forţelor Terestre şi inclusă în bibliografia obligatorie pentru obţinerea titlului de doctor în ştiinţe militare), Editura Academiei de Înalte Studii Militare, Bucureşti, 2002.
 • Componenta energetică a psihicului uman – Perspectivă psihofilosofică, Editura Universităţii Naţionale de Apărare, Bucureşti, 2005.
 • Psihologia terorii şi teroarea psihologică în situaţii de criză, Editura Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I”, Bucureşti, 2006.
 • Fundamente psihologice ale luptei armate – Ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I”, Bucureşti, 2007.
 • Sociodinamica grupului militar – O abordare polifuncțională – Ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Militară, Bucureşti, 2008.
 • Coordonate psihopedagogice ale educației ostășești, Editura Militară, Bucureşti, 2008.
 • Raționalizare și eficiență în acțiunea militară – elemente de logică și praxiologie – Ediția a II-a revăzută și adăugită, colectiv de autori, coordonator Teodor Frunzeti, Editura Militară, Bucureşti, 2008.
 • Psihologia terorismului in era globalizării, Editura Centrului Tehnic Editorial al Armatei, Teodor Frunzeti, Gabriel Dulea, Bucureşti, 2009.
 • Coordonate ale psihologiei militare aplicate, colectiv de autori, coordonatori Gabriel Dulea, Teodor Frunzeti, Editura Universităţii Naţionale de Apărare ”Carol I”, Bucureşti, 2009.

Este considerat unul dintre cei care au făcut cinste profesiei de psiholog în domeniul militar. A lăsat în urma lui câteva cărți de referință: „Sociodinamica grupului militar – O abordare polifuncţională”, „Metodica pregătirii psihice pentru luptă a militarilor”, „Fundamente psihologice ale luptei armate” (lucrare apărută sub egida Statului Major al Forţelor Terestre şi inclusă în bibliografia obligatorie pentru obţinerea titlului de doctor în ştiinţe militare), „Componenta energetică a psihicului uman – Perspectivă psihofilosofică”, „Psihologia terorii şi teroarea psihologică în situaţii de criză. Psihologia terorismului în era globalizării”. În lucrarea ”Componenta energetică a psihicului uman”, GABRIEL DULEA dădea dovadă de o profundă înțelegere a mecanismelor cibernetice din opera lui Ștefan Odobleja -„Psihologia consonantistă”.

Ultimul proiect la care a lucrat -„Psihologia de la clasic la cuantic” – în colaborare cu bunul său prieten, scriitorul și psihologul Corneliu Sofronie și cu generalul Teodor Frunzeti, rectorul Universității Naționale de Apărare, a rămas, din păcate, neterminat.

În 2018, un al doilea infarct miocardic i-a fost, de data aceasta, fatal, lăsând în urmă o importantă moștenire științifică în domeniul psihosociologiei militare dar și amintirea unui om cu suflet mare căruia îi plăcea să își lase amprenta în urma sa și care va rămâne veșnic în amintirea celor care l-au cunoscut drept carismaticul Gabi Dulea sau simpaticul – așa cum îi plăcea să se prezinte – Colonel în rezervă, Profesor Gabriel Dulea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *