Recuperarea psihologică posttraumatică şi consolidarea psihologică

Extras din „Fundamente psihologice ale luptei armate”Editia a II-a revăzută si adaugită, Gabriel Dulea, Editura Universităţii Naţionale de Apărarare, Bucureşti, 2007

[…]

Abordăm în acest capitol împreună recuperarea psihologică posttraumatică şi consolidarea psihologică întrucât acestea interferează, fiind componente ale procesului unitar de restabilire a echilibrului psihic prin constelări şi reconstelări pozitive.

Încă de la început se impun câteva precizări. Întrucât s-ar crede că recuperarea psihologică posttraumatică şi consolidarea psihologică sunt apanajul medicinei şi deci tratarea lor într-o carte de psihologia luptei ar fi superfluă, menţionăm că noi ne vom referi preponderent la fenomenele dezadaptative, premergătoare tulburărilor psihiatrice clasice de suferinţă, fenomene adoptate de psihologi şi abordabile de comandanţi încă de la început.

Scopul nostru este acela de a informa comandanţii asupra semnelor şi simptomelor, a “diagnosticului” corect şi a “tratamentului” în condiţiile specifice situaţiilor complexe ale misiunilor actuale ale armatei. Comandantul trebuie să-şi însuşească şi/sau trebuie să-l învăţăm să fie şi psihoterapeut, circumspect, precaut, ferm sau blând, dar niciodată indiferent. Când situaţia îl depăşeşte, militarul trebuie condus la specialist sau chemat specialistul (medic, psihiatru, psiholog) pentru intervenţie la alt nivel de competenţă.

Pentru îndeplinirea misiunii de luptă a unităţii – fie în situaţii tensionate, fie în situaţii calme – subordonaţii trebuie ajutaţi să facă faţă stresului extrem pe care îl reprezintă situaţia de luptă. O abordare realistă a situaţiei poate fi de mare ajutor, dar nu trebuie pierdute din vedere particularităţile misiunii, faptul că inamicul va încerca să ucidă sau să te ţină sub tensiune până cedezi.

Există cel puţin două situaţii în care depistarea şi tratarea o pot face psihologii şi comandanţii înarmaţi cu un minimum de cunoştinţe de psihologia luptei. Este vorba de tulburările de stres şi oboseala de luptă, care nedepistate în timp util şi netratarea lor pot degenera în tulburări psihice majore pentru tratarea cărora este indispensabilă intervenţia medicilor de specialitate.

[…]

Extras din „Fundamente psihologice ale luptei armate”Editia a II-a revăzută si adaugită, Gabriel Dulea, Editura Universităţii Naţionale de Apărarare, Bucureşti, 2007

Acest articol a fost publicat în Fundamente psihologice ale luptei armate. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Recuperarea psihologică posttraumatică şi consolidarea psihologică

  1. ciprian spune:

    data sustinerii testului psihologic pt admiterea la scoala militara alba iulia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *