Unilateralizarea tensionării umane în lupta armată


        Orice schimbare în condiţia vieţii militare are repercusiuni asupra trăirilor psihomorale. Aşa, într-un fel vom avea pulsaţia vieţii în cazarmă, altfel pe câmpul de instrucţie, apoi în zona de exerciţii tactice şi cu totul alta pe teatrul de operaţii. Pot fi uşoare schimbări, conturate şi prin dezarmonia interiorului uman, dar ele pot lua proporţii când apar prin surprindere. Atunci intervine, în primul rând, autoreglarea pentru restabilirea echilibrului intern, adică a constelării funcţionale. Acest reglaj se datoreşte educaţiei, mai precis antrenamentelor efectuate, adică individului pregătit, capabil în anumite situaţii să ia atitudini adecvate împrejurărilor. Căderile, de la un potenţial ridicat la altul scăzut, le distingem prin apariţia unor simptome privind ceea ce numim în caz negativ entropie. În majoritatea situaţiilor nu este vorba de o dezorganizare completă, definitivă a forţelor lăuntrice, ce ar atinge patologicul, ci de o dezechilibrare momentană care diminuează funcţionalitatea interiorului uman, stare deficitară destul de primejdioasă pe câmpul de luptă, chiar dacă e numai pentru câteva clipe.

        În practica vieţii de campanie se întâmplă ca luptătorul să treacă prin trăiri amplificate de imaginarea primejdiei fatale. Există împrejurări când cei slabi caută refugiu prin a face ca să scape de teama, de spaima de care sunt cuprinşi.

        Pe frontul antihitlerist, un regiment a înnoptat într-un cătun, unde se găseau şi transmisionişti. În timpul nopții s-a auzit uruit de motoare și în așteptarea bombardamentului de aviație inamică s-au folosit șanțurile de adăpost existente din luptele anterioare. Un transmisionist cântând din acordeon a început să se plimbe pe ulița cătunului. Aviația a bombardat și printre cei căzuți a fost și muzicantul.

        Acest mod de comportament îl semnalăm deoarece după unii aceasta denotă curaj. Noi considerăm neputință de a te stăpâni. Ușurința unor asemenea firi provine din constelări interne slabe;  nechibzuința, ieșirea din matcă, izbucnirea spre a se termina odată tensiunea, orice s-ar întâmpla. O modalitate de a scăpa de entropie.  Este granița dintre buclele entropice și entropia propriu-zisă.

Acest articol a fost publicat în Coordonate psihopedagogice ale educatiei ostasesti. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *