Extras din „Psihologia terorii si teroarea psihologică în situaţii de criză”, Gabriel Dulea, Editura Universităţii Naţionale de Apărarare „Carol I”, Bucureşti, 2006 ISBN(10) 973-663-339-x
Organizaţia „Physicians for Human Rights” (PHR, „Medicii pentru Drepturile Omului”) a dat publicităţii, în luna mai a.c., primul studiu consacrat utilizării de către Armata SUA a „torturii psihologice” asupra prizonierilor şi consecinţelor acestei practici, care au şocat opinia publică americană şi mondială, stârnind comentarii din cele mai controversate, motiv pentru care ne-am gândit să-l publicăm în sinteză în cartea de faţă[1].
În anul 2004, opinia publică internaţională era îngrozită de imaginile de coşmar de la Abu Ghraib, care dovedeau că, în închisoarea din Irak, prizonierii deveniseră masa de manevră a unui tip special de „torturi psihologice”, în cursul interogatoriilor luate de militarii americani. Raportul de 135 de pagini – intitulat semnificativ „Break them down: Systematic use of psychological torture by U.S. Forces” („Distrugeţi-i: folosirea sistematică a torturii psihologice de către armata americană) – investighează un domeniu care, până de curând, fusese un secret militar absolut: tehnicile de tortură practicate de „U.S. Army”.
Raportul PHR prezintă declaraţii ale unor martori, documente obţinute prin „Freedom of Information Act„, investigaţii oficiale, rapoarte ale „Comitetului Internaţional al Crucii Roşii„, articole de presă, investigaţii întreprinse de PHR, care arată că formele fizice de tortură şi cruzime, tratament degradant şi inuman, sunt utilizate în mod curent de personalul militar american contra deţinuţilor”.
Directorul organizaţiei PHR – Leonard Rubenstein – a precizat, pe site-ul grupului, că „Administraţia Bush poartă toată răspunderea acestor practici. «Tortura psihologică» – afirma în continuare Rubenstein – a fost rezultatul unei decizii luate, la cel mai înalt nivel, de către autorităţile americane„.
[1] Concluziile acestui studiu au făcut subiectul unui articol cu acelaşi titlu, publicat în ziarul „Ziua” din 2 iulie 2005, la rubrica „Dosare Ultrasecrete„, sub semnătura lui Vladimir Alexe. Din respect pentru autor, am încercat să nu modificăm textul, doar stilizându-l, pentru a-l face publicabil în carte.
Extras din „Psihologia terorii si teroarea psihologică în situaţii de criză”, Gabriel Dulea, Editura Universităţii Naţionale de Apărarare „Carol I”, Bucureşti, 2006 ISBN(10) 973-663-339-x